Preskoči na vsebino


3. postna nedelja

Rekel je vinogradniku: »Glej, tri leta je, kar hodim iskat sadu na tej smokvi, pa ga ne najdem. Posekaj jo torej; čemú še zemljo izrablja?« Ta mu je odgovoril: »Gospod, pústi jo še to leto, da jo okopljem in ji pognojim, morda bo obrodila sad; če pa ne, jo boš potlej posekal.« 

 

Lk 13,1-9

PRIDIGA ZA SOSEDO


Po maši je pristopila k duhovniku znana župljanka in mu rekla: »Danes ste pa izvrstno pridigali. Ko ste naštevali slabe lastnosti, ki jih imajo nekateri ljudje, sem imela ves čas pred očmi svojo sosedo. Kot živo ste jo naslikali, le da je ona še desetkrat hujša.« Duhovnik pa je odgovoril: »Vaše sosede ne poznam, toda ko sem pridigal, sem imel pred očmi vas.«
Tako se ne dogaja samo tej ženi, temveč mnogim od nas. Vidimo slabe lastnosti drugih, pa jim pridigamo, naj se spreobrnejo: mož bi rad spreobrnil ženo, žena moža, odrasli mlade, mladi odrasle, učitelji šolarje, šolarji učitelje, duhovniki vernike, verniki duhovnike, politiki državljane, državljani politike in še kdo koga …
Jezusovo naročilo v današnjem evangeliju je drugačno. Ne pravi, naj spreobračamo druge, temveč sebe. Spreobrnite se, spokorite se! Vsakdo je odgovoren za svoje grehe in napake, zato naj spreobrne sebe in naj zase dela pokoro. Ko bo prišel gospodar iskat sadu, nas ne bo vpraševal po tujem drevju, temveč se bo oziral po vejah naše smokve.
Sami si kujemo prihodnost: če si bomo hoteli kovati srečo, resnično, večno srečo, potem se bo resnično potrebno v marsičem spreobrniti: od prepirljivosti k složnemu sodelovanju, od vrtičkarstva k iskanju skupnih koristi, od občudovanja vsega, kar je tuje, k zdravi samozavesti, od zaverovanosti v snovnost in telesnost k upoštevanju duhovnih vrednot … in se v marsičem spokoriti.
Naj ne bo to vodilo le za našo sosedo, temveč tudi za vse nas, in sicer za teden, ki je pred nami, in postni čas, ki nas pripravlja na naš največji praznik.


Po: M. Galizziju

slika_02.jpg

Gospodar nam daje še eno priložnost. Bomo obrodili sad, ki se od nas pričakuje? Kakor Mojzes smo poklicani, da bi se odzvali: »Tukaj sem!« Postni čas nam daje še posebno priložnost, da se odzovemo povabilu in svoje življenje ponovno zaživimo, tako kot Gospod od nas pričakuje!

 

slika_01.jpg

Rekel je vinogradniku: 
»Glej, tri leta je, kar hodim 
iskat sadu na tej smokvi, 
pa ga ne najdem. 
Posekaj jo torej; 
čemú še zemljo izrablja?« 
Ta mu je odgovoril: 
»Gospod, pústi jo 
še to leto, da jo okopljem 
in ji pognojim, 
morda bo obrodila sad; 
če pa ne, 
jo boš potlej posekal.« 

(Lk 13,7–9)

slika_03.jpg

Ponovno nam je ponujena še ena priložnost … Znova in znova se Bog s svojo potrpežljivostjo sklanja k nam, da bi nam ponudil roko, ob pomoči katere bi lažje prispeli na cilj. Pa se tega zavedamo? Ali novo priložnost resnično izkoristimo za naš napredek ali zgolj kot dodaten čas za naše razvade, lenobo in še kaj?

 

Kateheza papeža Benedikta XVI. na zadnji avdienci

benedikt XIV

 

Častiti bratje v škofovstvu in duhovništvu! Cenjeni predstavniki oblasti! Dragi bratje in sestre!

 Zahvaljujem se vam, da ste prišli v tako velikem številu na to zadnjo avdienco mojega pontifikata.

 Kot apostol Pavel v svetopisemskem besedilu, ki smo ga slišali, tudi jaz čutim v srcu predvsem hvaležnost Bogu, ki vodi in daje rast Cerkvi, ki seje njegovo besedo in tako hrani vero v njegovem ljudstvu. V tem trenutku se mi širi duša, da bi objel vso Cerkev, ki je razprostranjena po vsem svetu; in se zahvaljujem Bogu za »vesti«, ki sem jih v teh letih petrinske službe lahko sprejel o veri v Gospoda Jezusa Kristusa; in o ljubezni, ki se giblje v telesu Cerkve in jo oživlja v ljubezni; in o upanju, ki nas odpira in usmerja poti življenju v polnosti, proti domovini v nebesih.

Več...

 

Osem let papeževanja Benedikta XVI

benedikt.jpg

 

Benedikt XVI. v osmih letih svojega papeževanja ni obiskal Slovenije. Slovenske romarje je sicer večkrat nagovoril v slovenskem jeziku med pozdravi pri splošnih avdiencah in nedeljskih molitvah na Trgu sv. Petra. Škofje Cerkve na Slovenskem so v času njegovega pontifikata opravili tudi en obisk ad limina apostolorum ter poromali na grobova apostolov Petra in Pavla, obiskali pomembne vatikanske dikaterije in se seveda srečali tudi z Benediktom XVI.

Več...

Lokacija:
Print Friendly and PDF