Preskoči na vsebino


sv. Florijan

Sv. Florijan je zavetnik gasilcev. Tradicionalno se sv. maše vsako leto udeležijo tudi gasilci. Mašo opravljamo za pokojne gasilce.

Življenje svetnika Florijana:

V pogansko svetišče v Dioklecijanovo pregnanstvo je bil priveden sv. Florjan, ki je bil veteran rimske vojske, a v mestu Cetiumu visoki državni uslužbenec.
Doveden je bil, da bi pred vsemi daroval žrtev poganskim bogovom. Okrivljen je bil, ker je bil kristjan in ker je v Lauriacumu obiskoval kristjane ter jih bodril, naj vztrajajo v izgnanstvu. Pozvali so ga, naj se tudi sam odreče svojega krščanskega prepričanja. Florjan o tem ni hotel niti slišati, kaj šele preklecati svojo vero, zato so ga mučili in ga pretepli. Nazadnje so ga obsodili na smrt in ga z mlinskim kamnom okrog vratu vrgli v reko Enns, da je umrl kot mučenec. To se je zgodilo 4. maja leta 304, zato je bil ta dan izbran za njegov god. Telo, ki so ga pozneje našli je pokopala vdova z imenom Valerija. Mučenikovo telo je pokopano nedaleč od Lauriacuma, nad grobom je kasneje nastala slavna opatija St. Florjan.
Čaščenje sv. Florjana je razširjeno po Avstriji, Bavarskem, tudi po naših krajih. Sv. Florjan je patron proti požarom in poplavam in zavetnik gasilcev. V Dravski banovini so se gasilci imenovali tudi »vitezi svetega sv. Florjana«

Lokacija:
Print Friendly and PDF