Preskoči na vsebino


Nedelja Svete Trojice

PRVO OBHAJILO

Danes je za prvoobhajance še poseben praznik, saj bodo prvič prejeli Jezusa. Prvoobhajilo bo pri sveti maši ob 10.30. 

ŠMARNICE PRI KAPELICI

Ob 19. uri bodo šmarnice pri kapelici Marije Kraljice Miru v Gorenjah!

 

DANAŠNJA BOŽJA BESEDA

 

Jn 16,12–15

»KO PA PRIDE ON, DUH RESNICE,

VAS BO VODIL K POPOLNI RESNICI«

 

Ko je Jezus pred smrtjo gledal v prihodnost, nam je nakazal široko odprta obzorja Duha. Kaj pravzaprav pomeni, da nas bo Duh resnice vodil in uvajal v popolno resnico? Najprej zagotovo to, da smo kot ljudje in kot kristjani na poti k polni resnici. Da, če nam je prav ali ne, nihče nima v oblasti popolne resnice, kakor nimamo nobenega gotovega podatka o tem, kakšna bo naša smrt, kateri dan in uro bomo umrli. Prihodnost si sicer lahko predstavljamo, vendar pa je večina ostaja za devetimi gorami, umika se našim predstavam, je in ostaja skrivnost.
Jezus je zagotovo videl dlje od nas, razodeta mu je bila skrivnost začetkov in skrivnost konca, zato ga v liturgiji velikonočne vigilije po pravici imenujemo Alfa (začetek, prva črka) in Omega (konec, zadnja črka grške abecede). Kljub temu je sam zatrdil, ko je v apokaliptični govorici orisal konec sveta, da za tisto uro in tisti trenutek ne ve nihče, niti sam ne, ampak le Oče. S takim, na široko odprtim pogledom v prihodnost človeka, človeštva, zemlje in vesoljstva napoveduje obdobje Duha. Po stvarjenju sveta, ki je Očetovo delo, po razodetju Božje ljubezni v učlovečenem Sinu, Jezusu i

z Nazareta, prihaja tretji »akter«, Božji Duh. Njegovo delo, zato Jezus govori v prihodnjiku, bo vzbujati apetit po Božjem; v človekovem srcu bo budil hrepenenje po posinovljenju, v človeška obzorja bo vgrajeval antene Božje ljubezni. 
Skrivnost Svete Trojice, ki so jo cerkveni očetje, teologi in ekumenski koncili skozi stoletja poskušali opredeliti in tudi razumsko utemeljiti, je in ostaja skrivnost brezmejne Božje ljubezni, tiha in skrivnostna rast »Božjega okolja«, ki prinaša človeštvu ozon svetosti in kjer se ljudje prepoznavamo in spoštujemo kot »Božji otroci«, enako obdarovani otroci ljubezni.
Z. Štrubelj

 

 

Na nedeljo po binkoštih obhaja Cerkev nedeljo Svete Trojice. slika08_copy.jpg

 
Vsebina praznikov je navadno kakšen dogodek iz zgodovine odrešenja. Danes pa obhajamo skrivnost Boga samega, enega Boga v treh osebah. On je izvir in studenec vsega, naš Stvarnik, Odrešenik in Posvečevalec in vanj se spet vse vrača. Vse reke človeških usod in hrepen

enj se zlivajo v ta ocean življenja in ljubezni. Njegova ljubezen je izlita v naša srca po Svetem Duhu, ki nam je bil dan, pravi sv. Pavel. Tudi danes Bog želi vliti v nas to ljubezen, s katero bomo ljubili Boga in bližnjega. 
Z današnjo nedeljo se sklene lok, ki povezuje postni in velikonočni čas. V tem času smo od pepelnice sem obhajali najpomembnejše dogodke odrešenjske zgodovine. V središču je Kristusova velikonočno skrivnost, njegovo trpljenje, smrt, vstajenje in poveličanje, ki se dopolni s tem, da je poslal Svetega Duha. Pred nami pa so »nedelje med letom« ali t.i. »navadne nedelje«, ki se bodo vrstile do začetka adventa.


B. Dolenc


 

slika07_copy.jpg

On bo poveličal mene, 
ker bo jemal iz mojega 
in oznanjal vam. 
Vse, kar ima Oče, je moje; 
zato sem rekel, 
da bo jemal iz mojega 
in oznanjal vam.
 
(Jn 16,14–15)

slika09_copy.jpg

Troedini Bog ali Sveta Trojica, kateri je posvečena

današnja nedelja, me spremlja in vzgaja. Očeta prosim,

naj me varuje in blagoslavlja, Sina, naj mi pomaga odpuščati

in ljubiti, Svetega Duha pa za modrost in občutljivost do

sočloveka. Dana mi je moč in milost, meni je

prepuščena samo izbira, a kaj, ko je včasih tako

sladko stopiti mimo in malo grešiti.Mihaela Razboršek

slika10_copy.jpg

 
 

 

 

 

 
 
 

 

 

 

 

 

 


 

 

 


 

 

Lokacija:
Print Friendly and PDF