Poroka

Zaročenca naj bi sklenila zakrament svetega zakona v domači župniji neveste ali ženina, lahko pa se poročita tudi drugje, vendar samo z pisnim dovoljenjem domačega župnika in dovoljenjem župnika, kjer bo poroka.

Zaročenca se morata oglasiti pri župniku vsaj 2 meseca pred predvidenim datumom poroke za dogovor glede priprav in poročnega zapisnika!

Zaročenca morata pridobiti vse potrebne dokumente za sklenitev zakramenta sv. zakona: krstni in samski list, potrdilo o opravljenem tečaju za zaročence (oziroma se dogovorita za priprave z župnikom, ki ju pripravlja na poroko) in poročni zapisnik.

Če se želite kmalu cerkveno poročiti, vas vabimo, da se na prejem čudovitega zakramenta Svetega zakona dobro pripravite.

V župniji Kranj center, na Tavčarjevi 43 (telefon (04) 280 72 00), lahko obiščete enega izmed tečajev priprave na zakon. Tečaj poteka vedno prve dva vikenda v mesecu, soboto in nedeljo zvečer. Torej štiri srečanja po približno uro in pol.

Datumi tečajev v letu 2007:

Info: 04 280 72 00

Kje in kdaj: v župnišču, Tavčarjeva 43, dve zaporedni soboti in nedelji.

Začetki tečajev: 2.€“3. in 9.€“10. feb. ob 18. uri

5.€“6. in 12.€“13. apr. ob 19. uri

31.5.€“1.6. in 7.€“8. jun. ob 19. uri

2.€“3. in 9.€“10. avg. ob 19. uri

4.€“5. in 11.€“12. okt. ob 19. uri

6.€“7. in 13.€“14. dec. ob 18. uri

Zakaj je dobro obiskati tečaj priprave na zakon?

skozi pogovore z duhovnikom, zdravnikom in zakonskim parom bosta bodoča zakonca izvedela veliko koristnega za to, da bo vaš zakon čim lepši; Imela bosta možnost spoznati druge pare in z njima navezati prijateljske stike ter se kasneje morda vključita v kakšno zakonsko skupino; poglobila bosta razmišljanje o pomenu Svetega zakona, pravi ljubezni in o medsebojnem spoštovanju in dobila vzpodbudo, da se o teh temah pogovarjata tudi doma.

Krščanska poroka je zakrament, t. j. vidno znamenje nevidne božje prisotnosti in ljubezni. S tem veličina in lepota človeške ljubezni dobi nov smisel. Krščanska poroka je trajno znamenje zaveze ljubezni, ki jo je Bog nepreklicno sklenil s človeštvom v Jezusu Kristusu. Krščanski zakon je znak ljubezni, po kateri se Bog daruje zakoncema in jih povezuje s seboj.

Vsaka ljubezen je ustvarjalna. To posebno velja za moža in ženo, ki sta poklicana, da sodelujeta pri stvarjenju novega človeka z odgovornim starševstvom in s tako vzgojo, da bodo lahko otroci odraščali v svobodne in odgovorne ljudi. Poleg tega so zakonci poklicani, da se ne zapirajo v svoj krog, ampak da v zakonski in družinski ljubezni postajajo vedno bolj sposobni za odprtost do drugih, dejavni v skupnosti, v kateri živijo, z delom v svojem poklicu in pomagajo tistim, ki so potrebni pomoči.

Lahko rečemo, da so zakonci delitelji zakramenta sv. zakona, ker se ta zakrament sklepa s privolitvijo, ki jo izražajo drug drugemu pred pričama in pred predstavnikom Cerkve. Ravno tako lahko rečemo, da zakrament sv. zakona podeljuje Cerkev, ker je globok pomen tega zakramenta Božji dar, ki ga Bog zakoncem zastonj poklanja preko Cerkve €“ zakrament Božje prisotnosti in darovanja. Po zakramentu zakona Bog na poseben način obdarja zakonce s svojo ljubeznijo in močjo (daruje jim milost), da ne opešajo in da stalno napredujejo v zvestobi in ljubezni.