Naši pritrkovalci

Tudi v naši fari veselo pojejo zvonovi. Za te prečudovite melodije poskrbijo naši pritrkovalci, ki se za vsak praznik zberejo na skoraj najvišji točki prečudovite cerkve Marije Vnebovzete na Primskovem in s svojimi izmeničnimi udarci, iz zvonov privabljajo čudovite zvoke.

V zvoniku naše cerkve so štirje bronasti zvonovi prvi je posvečen Mariji Vnebovzeti, drugi sv. Jožefu, tretji sv. Ani ter četrti angelu varuhu. Vsak iz med zvonov je zelo pomemben, saj vsak ton posameznega zvona veliko pripomore k tem prečudovitim melodijam. Prvi zvon odda ton Cis drugi E tretji Fis in četrti A. Zvonovi pa seveda niso enako veliki. Največji je Marijin zvon, ki tehta 1831 kg, drugi po velikosti je zvon sv. Jožefa ta tehta 1047 kg tretji je potem zvon sv. Ane njegova teža znaša 735 kg. Najmanjši in ob enem tudi najlažji pa je zvon angela varuha in sicer tehta 439 kg. Še višje od zvonika pa se nahaja navček ki je oglašen po tonu G, njegov premer pa znaša skromnih 0,44 m. Zvonovi so bili vliti 21. februarja 1992 v avstrijskem podjetju GASSMAYER v Innsbrucku. 17. maja leta 1992 so tako bronasti zvonovi zamenjali železne in od takrat v našem zvoniku k maši vabijo melodije bronastih zvonov.

Že prej omenjeni pritrkovalci so posebni glasbeniki, ki se poigravajo z udarci na zvonove. Vsak pritrkovalec ima svojo nalogo pri posamezni melodiji. Pomembno je da nikoli ne udarita dva zvonova hkrati. Vsak pritrkovalec mora udarjati le določeno število udarcev in tako se udarci izmenjavajo med seboj in nastane melodija ali kot pravijo pritrkovalci viža. Vsaka viža pa ima tudi svoje ime kot so npr. Škofova, Kovaška, Cerkljanska, itd..

Skratka delo pritrkovalcev je zelo zanimivo. V naši fari ta prečudovit poklic upravlja 5 izkušenih pritrkovalcev. Pritrkavanje pa navdušuje tudi mlade, ki z velikim veseljem prihajajo v zvonik in se poigravajo z zvoki prečudovitih melodij.

Če te delo pritrkovalcev veseli si lepo povabljen-a na naše pritrkovalske vaje, kjer se učimo igrati nove melodije in se imamo super! Ponavadi se dobivamo ob petkih po večerni maši vendar se v naprej dogovorimo. Če se nam hočeš resnično pridružiti je najbolje, da mi pošlješ sporočilo na miha.susnik@gmail.com.

Obišči tudi www.pritrkovalci.blogspot.com!